Letkunkiristimet kiinnittävät joustoliittimet putken ulkopuolelta, jolloin putken ja joustoliittimen väliin jää tasku, johon alkaa kertyä prosessoitavaa materiaalia.

Miksi letkunkiristimet eivät ole paras ratkaisu? 5 tärkeää syytä

Monet valmistajat ovat luopuneet letkunkiristimien ja -klemmarien käytöstä prosessiliitoksissa, ja siihen on monta hyvää syytä. Vaikka nämä perinteiset ratkaisut toimivat edelleen kotikäytössä, kuten astianpesukoneen tyhjennysputken kiinnittämiseen, niillä on merkittäviä puutteita prosessilinjoissa. Seuraavassa kerromme viisi syytä, miksi letkunkiristimet on aika hylätä lopullisesti.

1. Vuodot ja pölyn karkaaminen

Letkunkiristimet eivät useinkaan kykene tarjoamaan riittävää kiristysvoimaa joustoliittimen (letku, sukka tai palje) ympärille. Ajan mittaan tärinä, paineenvaihtelut ja materiaalin kuluminen voivat luoda reikiä tai repeämiä, jotka johtavat tuotteen vuotamiseen ja vaarallisiin pölypäästöihin.

Tämä johtaa tuotehävikkiin ja aiheuttaa merkittäviä terveys- ja turvallisuusriskejä, erityisesti kun tuotteen puhtaus on kriittinen asia, esimerkiksi elintarvikkeiden tai lääkkeiden tuotannossa.

Pölypäästöt voivat vaikuttaa työpaikan huonoon ilmanlaatuun, mikä altistaa henkilöstön hengitystieongelmille ja -sairauksille ja lisää pölyräjähdysvaaraa.

Vuotava täryseula.

2. Usein toistuva huolto ja seisokit

Kiinnitystarvikkeet on kiristettävä säännöllisesti tärinän vuoksi, erityisesti paljon liikkuvien laitteiden, kuten seulojen ja kuljettimien kohdalla. Löystyneiden letkunkiristimien aiheuttamat tuotevuodot vaativat usein puhdistusta, mikä lisää seisokkiaikaa ja siivouskustannuksia. Jatkuva huoltotarve lisää työvoimakustannuksia ja vie resursseja pois muista tärkeistä tehtävistä.

Jos lajia tai tuotetta vaihdetaan usein ja puhdistusprosesseja tehdään niiden välissä, letkunkiristimien irrottamiseen ja joustoliittimen asennon ja pituuden säätämiseen jokaisessa positiossa voi kulua huomattavan paljon työaikaa, mikä lisää tuotannon seisokkiaikaa.

3. Hygienia- ja puhdistushaasteet

Letkunkiristimet kiinnittävät joustoliittimet putken ulkopuolelta, jolloin putken ja joustoliittimen väliin jää tasku, johon alkaa kertyä prosessoitavaa materiaalia. Elintarvike- ja lääketeollisuuden kaltaisilla aloilla tämä lisää kontaminaatioriskiä ja vaikeuttaa puhdistusprosesseja.

Vaikka puhdistus suoritetaan huolellisesti, kertymiä voi jäädä vaikeapääsyisiin paikkoihin, mikä lisää ristikontaminaation todennäköisyyttä tuotantolajien välillä. Tämä on merkittävä riski vaatimustenmukaisuuden kannalta, sillä FDA:n ja ruokaviraston kaltaiset sääntelyelimet vaativat tiukkoja hygieniastandardeja tuoteturvallisuuden varmistamiseksi. Ylimääräiseen puhdistamiseen kuluva aika vähentää myös tuotannon kokonaistehokkuutta.

Silikoniletku letkukiristimillä.

4. Turvallisuusriskit

Letkunkiristimiä käsittelevät työntekijät ovat vaarassa saada viiltoja, haavoja ja muita käsivammoja erityisesti silloin, kun letkunkiristimet ovat syöpyneet tai ruostuneet tai kun työkalut luiskahtavat paikoiltaan kiristyksen aikana. Letkunkiristimien käsin kiristäminen voi myös aiheuttaa puristusvammoja sormien jäädessä letkunkiristimen ja putken väliin. Löysät tai rikkinäiset letkunkiristimet aiheuttavat myös tuotteen kontaminaatio- ja turvallisuusriskin.

5. asennushaasteet ja niiden vaikutukset

Riittävän tiiveyden saavuttaminen edellyttää monesti aikaa vievää joustoliittimen asettelua putken päälle ja letkunkiristimen säätämistä todella tiukkaan. Tämä johtaa usein letkunkiristimen rikkoontumiseen asennuksen aikana tai sen jälkeen ja lisäksi joustoliittimen ennenaikaiseen kulumiseen letkunkiristimen kohdalta. Huonosti asennettu joustoliitin voi häiritä myös tuotteen virtausta.

Koska asentaja ei välttämättä aina ole sama henkilö, joustoliitin tulee asennettua eri tavalla joka kerta, jolloin joustoliitin saattaa joskus olla asennettu hyvin ja joskus ei. Eri mittaiset letkut ja sukat voidaan asentaa hyvin eri tavoin ja letkunkiristimen sijainti ja kireys voi vaihdella.

Huono istuvuus ja vuoto letkukiristimillä.

Nykyaikainen vaihtoehto: BFM®-liitin

Yllä mainittujen syiden vuoksi yritykset ovat alkaneet korvata letkunkiristimillä kiinnitettävät letkut, sukat ja muut joustoliittimet BFM®-liittimillä parantaakseen tuotantotehokkuutta, vähentääkseen huoltokustannuksia ja parantaakseen prosessin luotettavuutta.

BFM®-joustoliittimet-ja-suojakannet.
BFM®-liitin

BFM®-liitin poistaa letkunkiristimet prosessista käyttämällä tarkkuusmuotoiltuja teräsputkikauluksia ja niiden väliin kiinnitettävää joustoliitintä, jonka muotokaulukset kiinnittyvät itsestään putkikauluksiin.

Tämä innovatiivinen rakenne varmistaa, että joustoliittimet asennetaan aina oikein. Tällä saadaan aikaan joustava, mutta ilmatiivis liitos prosessin eri osien välille, samalla vähentäen tuotehävikkiä ja arvokkaan tuotteen kontaminoitumista.

Käsin paikoilleen napsautettava ”Snap-In-liitin” takaa täydellisen istuvuuden

BFM®-joustoliitin asennetaan paikoilleen ilman työkaluja taivuttamalla muotokaulusta käsin, jolloin se voidaan viedä putkikauluksen sisäpuolelle. Kun muotokaulus vapautetaan, se napsahtaa tiiviisti paikoillensa.  Rakenne toimii liikkuvissa ja tärisevissä kohteissa, joten se sopii erinomaisesti seuloihin ja sekoittimiin.

Täydellisesti istuva, hygieeninen rakenne helpottaa myös puhdistusta ja täyttää tiukat maailmanlaajuiset elintarviketuotteiden ja lääkkeiden valmistuksen vaatimustenmukaisuusstandardit. BFM®-liitin kestää paineenvaihtelut vuotamatta, mikä parantaa prosessin hyötysuhdetta vähentämällä seisokkeja ja huoltotarvetta.

Lisäksi BFM®-liittimen yksinkertainen rakenne nopeuttaa huoltotöitä. Koska ulkoisia kiinnittimiä ei tarvitse säätää tai vaihtaa, käyttäjät voivat irrottaa ja vaihtaa liittimet sekunneissa. Tämä vähentää seisokkiaikaa merkittävästi.

Standardoitu mitoitus minimoi myös tarpeen varastoida useita eri liitinkokoja, mikä tehostaa varastonhallintaa.

Täydellinen BFM-liitos.

Todistettu suorituskyky eri toimialoilla

AkzoNobel (Alankomaat)

AkzoNobelin Elotex -tehtaalla hienojakoiset, kuluttavat jauheet vuotivat letkunkiristimillä kiinnitettyjen sukkien kautta, mikä aiheutti merkittävän räjähdysriskin. Pienetkin repeämät tai virheasennot päästivät pölyä laitosympäristöön.

Kun BFM®-liittimiä oli testattu heidän ongelmallisimmassa täryseulassaan, tulokset olivat niin onnistuneita, että kaikki tehtaan 25 erilaista letkuliitosta korvattiin BFM®-liittimillä. Laitoksella ei ole enää pölyvuotoja, mikä parantaa turvallisuutta ja puhtautta. Tämä uudistus on vähentänyt merkittävästi pölyräjähdyksen riskiä ja parantanut työntekijöiden työolosuhteita.

Nestlé ESAR

Eräässä Nestlé ESAR:n eteläafrikkalaisessa tehtaassa oli jatkuvia pölyvuotoja letkunkiristimillä kiinnitetyissä silikonipalkeissa. Tästä johtuva pölykertymä aiheutti turvallisuus- ja kontaminaatioriskin.

Hienojakoinen jauhopöly vaaransi ilmanlaadun ja lisäsi kontaminaatiosta johtuvien tuotteiden takaisinvetojen todennäköisyyttä.

BFM®-liittimiin siirtymisen myötä ilmatiiviit liitokset poistivat vuodot, paransivat tuotehygieniaa ja vähensivät merkittävästi räjähdysriskiä. Huoltohenkilöstö raportoi myös, että uuden joustoliittimen ansiosta vaihtotyö oli yksinkertaisempaa ja nopeampaa, mikä lisäsi tuottavuutta.

Varmista laitoksesi tulevaisuus korvaamalla yhdyssukat ja letkut BFM®-liittimellä

Letkunkiristimet ovat täyttäneet tehtävänsä vuosikymmeniä, mutta niiden puutteet nykyaikaisessa jauheiden käsittelyssä ovat tosiasia. Perinteiset sukat, letkut ja palkeet eivät täytä nykypäivän teollisuuden suorituskykyvaatimuksia, sillä ne ovat puutteellisen tiiveyden ja hygienian lisäksi myös turvallisuusriskien ja ylimääräisten huoltojen aiheuttajia.

AkzoNobelin ja Nestlén kaltaiset yritykset ovat jo kokeneet BFM®-liittimiin siirtymisen edut: parantunut hygienia, tuote- ja työturvallisuus sekä toiminnan tehostuminen. Käsin paikoilleen asennettava joustoliitin takaa keskeytymättömän tuotannon sekä yksinkertaistaa huolto- ja puhdistusprosesseja.

Jos haluat tehostaa tuotantoasi ja parantaa tuoteturvallisuutta, sinun kannattaa luopua letkunkiristimistä ja vaihtaa luotettavampaan ja tehokkaampaan BFM®-ratkaisuun.

Haluaisitko tutustua tarkemmin BFM®-liittimiin? Ota heti yhteyttä asiantuntijaamme Henri Sopaseen.

Kirjoittaja Matthew Bailey, BFM® Global Technical Lead | Käännös Henri Sopanen, Grönmark, tuotepäällikkö

Asiantuntija apunasi

Henri Sopanen Tuotepäällikkö.

Henrillä on yli 20 vuoden kokemus täryseulojen käyttöönotoista, säädöistä, vianetsinnöistä sekä huolloista. Henri tuntee myös BFM-liittimien käytön prosessiympäristöissä ja osaa sovittaa ne saumattomasti prosessiin. Hyödynnä Henrin pitkä ja laaja kokemus, kun suunnittelette täryseulan tai joustoliittimien käyttöönottoa tai tarvitsette apua vianetsintään.